Ülseratif Kolit Kanser Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Ülseratif Kolit Kanser Belirtileri ve Tedavisi

Ülseratif Kolit ve Kanser

Ülseratif kolit, bağırsak şikâyetleri arasında yer alan kronik bir hastalıktır ve ilerlemesi durumunda kanser riskini artırabilir. Bu nedenle, ülseratif kolit ve kanser arasında sıkı bir ilişki olduğu belirtilmektedir. Bağırsak problemleri arasında, bağırsakların iç kısımlarında polipe benzer oluşumların daha sonra bağırsak mukozasını değiştirdiği gözlemlenmiştir. Bu süreç içerisinde dışkılama sırasında kanama ve ishal gibi şikâyetler yaşanabilir. Ayrıca, ani kilo kaybı, şiddetli karın ağrısı ve yüksek ateş gibi belirtiler de görülebilir. Bu belirtiler dikkate alınarak vakit kaybedilmeden tedavi edilmelidir.

Ülseratif kolit hastalığının tedavisi bulunmaktadır. Ancak ihmal edilmesi durumunda, ülseratif kolit kanser riskini artırabilir. Sağlıklı bir bireyin bağırsak kanserine yakalanma ihtimali oldukça düşükken, ülseratif kolit nedeniyle bu risk artabilir. Bağırsakların kendiliğinden iltihaplanması ve belirli bölümlerinde yaralar oluşması, bu yaralardan kan ve protein gibi maddelerin vücut salgılarına karışması birçok sıkıntıya yol açabilir.

Ülseratif Kolit Kanser Neden Olur?

  • Ülseratif kolit hastalığının genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkabileceği belirtilmektedir. Ailede hastalığın bulunması, genetik sebeplerle çocuklarda da görülme ihtimalini artırır.
  • Çevresel faktörler de ülseratif kolit hastalığına yakalanma riskini artırabilir.
  • Aşırı stres, ülseratif kolit hastalığının önemli bir etkenidir.
  • Alkol ve sigara kullanımı, ülseratif kolit riskini artıran faktörler arasındadır.
  • Beyaz şekerin fazla tüketilmesi, kadınlarda doğum kontrol hapı kullanımı, vücuda giren bazı enfeksiyonlar ülseratif kolit hastalığının başlamasına neden olabilir.
  • Bağışıklık sisteminin bozulması, ülseratif kolit hastalığının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Vücuda giren mikroplar ve bakterilere karşı reaksiyon gösteren bağışıklık sistemi, belirtilerle birlikte vakit kaybedilmeden doktora başvurulmasını gerektirir.
  • Aksi takdirde ülseratif kolit, kanser oluşumuna neden olabilir. Kolit hastalığının iyi takip edilmesi, bağırsak kanseri riskini azaltmak için önemlidir.

Ülseratif Kolit Kanser Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Şikâyetler üzerine vakit kaybetmeden doktora gidilerek, hastanın durumu anlatılmalı ve doktorun uygulayacağı tetkikler sonrası ülseratif kolit teşhis edilmelidir. Bu süreçte düzenli olarak kolonoskopi yöntemi kullanılarak bağırsakların takip edilmesi gerekir. Gerekirse doktorun uygun göreceği süreçte mikroskobik incelemeler ile biyopsi alınarak ülseratif kolit ve kanser ilişkisi araştırılmalıdır.

Tedavi sürecinde kortizon uygulaması yapılabilir. Kullanılan ilaçların birçok yan etkisi bulunabilir, bu nedenle doktorun uygulayacağı cerrahi yöntemle bağırsakların belirli bir bölümünün alınması sağlanabilir. Bu oldukça sancılı ve sıkıntılı bir süreçtir. Erken teşhis ve düzenli takip, tedavi sürecinde büyük önem taşır.

Sonuç

Ülseratif kolit, kronik bir bağırsak hastalığıdır ve ilerlemesi durumunda kanser riskini artırabilir. Bu nedenle, erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü büyük önem taşır. Genetik yatkınlık, çevresel faktörler, stres, alkol ve sigara kullanımı gibi etkenler ülseratif kolit riskini artırabilir. Tedavi sürecinde düzenli takip ve uygun tedavi yöntemleri ile hastalığın kontrol altına alınması mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İbrahim Saraçoğlu Ülseratif Kolit

İbrahim Saraçoğlu Ülseratif Kolit

Kolit Belirtileri ve Tedavisi

Kolit Belirtileri ve Tedavisi

Ülseratif Kolit Nasıl Geçer?

Ülseratif Kolit Nasıl Geçer?

Amibik Kolit Teşhis ve Tedavisi

Amibik Kolit Teşhis ve Tedavisi

Bağırsakta Kolit Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsakta Kolit Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ülseratif Kolit ve Sigara

Ülseratif Kolit ve Sigara

Güncel

Ülseratif Kolit Diyeti Listesi

Ülseratif Kolit Diyeti Listesi

Güncel

Spastik Kolit Diyeti Listesi

Spastik Kolit Diyeti Listesi