Gastroenterit ve Kolit Belirtileri ve Tedavisi
25 Haziran 2024

Gastroenterit ve Kolit Belirtileri ve Tedavisi

Gastroenterit ve Kolit

Gastroenterit, virüs, bakteri veya parazitlerin mide ve bağırsaklarda oluşturduğu iltihaplanmaya verilen addır. Kolit ise, kalın bağırsağın iltihaplanması ile karakterize edilen bir hastalıktır. Gastroenterit genellikle çocuklarda görülür ve özellikle beş yaş altındaki çocuklarda daha ciddi belirtiler ortaya çıkar.

Gastroenterit ve Kolit Nasıl Bulaşır?

Gastroenterit ve kolit, tüketilen besinlerin hijyenik olmaması veya bu hastalığın bulunduğu kişilerle ortak eşya kullanımı sonucu bulaşabilir. Ayrıca öksürük veya hapşırma sonucu hava yoluyla da bulaşabilen bu hastalık, genellikle tuvalet eğitimi tam alınmamış veya hijyen konusunda yeteri kadar özen göstermeyen çocuklarda daha sık görülür. Ellerin sık sık yıkanması, bu hastalığın oluşumunu ve yayılmasını hafifletmektedir.

Gastroenterit ve Kolit Belirtileri

Gastroenterit ve kolit belirtileri, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir:
  • Kusma, mide bulantısı ve ishal.
  • Karın ve mide ağrısı.
  • Yüksek ateş.
  • İştah kaybı ve halsizlik.
  • Bebeklerde huzursuzluk ve ağlama.

Bebeklerde Gastroenterit ve Kolit

Gastroenterit ve kolit hastalığı, özellikle bir yaşın altındaki çocuklarda daha ağır seyreder. Kusma ve ishalin neden olduğu sıvı kaybı, bebeklerde büyük risk oluşturur. Gastroenterit hastalığına yakalanmış bebeklerde sürekli huzursuzluk, iştah kaybı, bıngıldakta ve gözlerde çökme, idrar sıklığının azalması ve gözyaşının azalması gibi problemler ortaya çıkabilir.

Gastroenterit ve Kolit Tedavisi

Gastroenterit ve kolit tedavisi, doktor tarafından yapılan teşhis ve tanı ile hastalığın ilerlemesinin durdurulması ve iyileşmenin sağlanması için uygulanır. Bu hastalıkta ilk tedavi, evde yapılan istirahat ve dinlenmedir. Bol su içmek, vücutta ortaya çıkan sıvı kaybının giderilmesi için oldukça önemlidir. Sindirimi zor olması nedeniyle süt ve süt ürünlerinin tüketimine dikkat edilmelidir. İshal nedeniyle ishali ortadan kaldırabilecek besinler tüketilmeli; muz, patates, elma ve pirinç gibi ürünlere ağırlık verilmelidir. Bunların yanı sıra doktor tarafından reçete ile yazılmış ishal ve kusmayı ortadan kaldıracak ilaçlar kullanılabilir.

Ekstra Bilgiler

Gastroenterit ve kolit hastalıklarının önlenmesi için hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması oldukça önemlidir. Ayrıca, aşılar ve düzenli sağlık kontrolleri, enfeksiyon riskini azaltmada kritik bir rol oynar. Özellikle çocuklarda, tuvalet eğitimi ve el yıkama alışkanlıklarının erken yaşta kazandırılması, bu tür hastalıkların yayılmasını önler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ülseratif Kolit Beslenme

Ülseratif Kolit Beslenme

Haber Bülteni

Güncel

Ülseratif Kolit Hastaları Ne Yemeli?

Ülseratif Kolit Hastaları Ne Yemeli?

Güncel

Ülseratif Kolit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ülseratif Kolit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası